Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt yaptırmak, Kefalet veren kooperatifin yer aldığı bölgede bulunan bir adreste iş yerinin olması veya ikamet edilmesi gibi şartlar mevcuttur. Her esnafa da esnaf kredisi çıkmayabilir.
Esnaf kredisi, ticari faaliyetlerini devam ettirmek isteyen işletmelerin nakit ihtiyacı ve yeni girişimleri için ihtiyaç duyulan finansmanı sağlayan kredi çeşitleridir. Bu ürünler genel olarak küçük ve orta büyüklükteki işletmeler (KOBİ) tarafından tercih edilir. Esnaf kredisi, esnafların temel işletim giderleri olan sermaye ihtiyaçları, makine ve ekipman tedarik etme, iş yeri açılışı ve pazarlama gibi faaliyetleri yapabilmek için kullanılabilir. Esnaf kredileri daha çok kısa ve orta vadede sunuluyor olsa da işletmenin ihtiyaçları özelinde değişiklik gösterebilir. Misyon kredi danışmanlık aracılığıyla sizde ne kadar kredi alabileceğinizi öğrenebilir ve raporunuzu hazırlatabilirsiniz.
Esnaf kredileri, kullanım amacına göre beş farklı dalda değerlendirilebilir. Bunlar aşağıdaki şekildedir;
İşletme kredileri: İşletmelerin temel sermaye İhtiyaçlarının karşılanması için tercih edilen bir kredi türüdür. İşletme kredileri ile pazarlama ve reklam faaliyetleri başta gelmek üzere ekipman ve makine tedarikeri, stok artışı ve üretim kapasitesi gibi konularla ilgili işletme finanse edilebilir.
Yatırım kredileri: İşini büyütmeyi amaçlayan işletme sahiplerinin genel olarak tercih ettiği bir kredi türüdür. Bu kredi daha çok yeni bir iş dalına giriş ya da mevcut iş fikrinin daha gelişmiş bir versiyonuna geçişi için kullanılır. Ayrıca halihazırdaki iş yerinin büyütülmesi ve şubeleşme gibi süreçler için de yatırım kredileri tercih edilebilir.
Ticari araç kredileri: İş ile ilgili olarak lojistik desteğe ihtiyaç duyan firmaların kiralama ya da satın alma yoluyla araç temini için kullanmış oldukları bir finansman türüdür.
Kredi kartları: KOBİ’lerin anlık finansal finansman ihtiyaçlarının daha düşük bir tutarla karşılanması için yönelik üretilen bir kredili mevduat türüdür.
Faktoring kredileri: Faktoring kredisi, KOBİ’lerin alacaklarını finanse etmesi amacıyla kullanılan kredilerdir ve işletmenin nakit akışını düzenleme konusunda yardımcı olur. Bu sayede finansal riskler en düşük seviyeye çekilmiş olur.
Esnaf kredisi başvurusu yapmak isteyen esnafların sağlaması gereken belirli şartlar vardır. İlk olarak Esnaf ve Sanatkârlar odasına kayıt yaptırmak gerekir. Esnaf kooperatifine üyeliği olan bireyler kredi başvurusu yapma hakkına sahip olur. Kredi çekmek isteyen esnaf, başvurusunu bireysel olarak yapmalıdır.
Başvuru yapmak isteyen esnafların yıllık brüt gelirini gösteren belge, kredi taksitlerini karşılamaya yetecek miktarda kazancı olduğunu belirtmesi önemlidir. Bazı durumlarda araç ya da tapu ile teminat yapılması istenir. Esnaflar, yaşamlarını sürdürdükleri ve kayıtlı oldukları il ve ilçedeki kurumlardan başvurularını gerçekleştirebilirler.
İşletme sahipleri ve esnafların hammadde ve ürün tedariği gibi ihtiyaçlarını karşılamasına destek olmak için sağlanan esnaf kredisi, kritik zamanlarda eksikleri kapatma konusunda yardımcı olur. Esnaf kredisi hesaplama için vergi oranları, ana para, aylık faiz oranları ve vade oranlarına ihtiyaç duyulur. İlk olarak aylık taksitin ne kadar olduğu belirlenir.
Daha sonra her ay kalan anapara miktarı üstünden tekrar bir aylık faiz oranı hesaplaması yapılır. Esnaf kredisinin hesaplanmasında faiz oranı, ana para ve vade planı olmak üzere üç önemli husus önemli role sahiptir. Alınan toplam kredi miktarı, kredi borcunu tekrar öderken eklenecek olan faiz oranı ve kredi borcunun geri ödeme planı konusunda geniş kapsamlı bir hesaplama yapılabilir. Bu şekilde geri ödenecek toplam tutar ortaya çıkar. Misyon kredi başvuru yaparak Mynot raporunuzu çıkarttırabilirsiniz. Bu şekilde size hangi bankanın ne kadar kredi vereceğinizi size vereceğimiz detaylı bilgilerle öğrenebilirsiniz.
En az 1 senedir esnaf ve sanatkâr olan kişiler esnaf kredisi için başvuru yapabilir. 1 sene ya da daha uzun bir süredir Esnaf ve Sanatkârlar odasında kaydı bulunan esnaflar, kredi başvurusu yapma hakkına sahiptir. Bunun için ilk önce kooperatif üyesi olma şartı vardır. Yeni işletme açan esnaflar, iş kurmanın ilk döneminde 6 aylık vergi levhaları ile ilgili bankalara başvurup destek alma hakkına sahiptir. Faizsiz esnaf kredisi fırsatlarından yararlanmak için ise KOSGEB tarafından verilen girişimcilik eğitiminin bitirilmesi şartı vardır.
35 yaşını doldurmayan kişiler 300 bin TL tutarına kadar 0% faizli esnaf kredisinden faydalanabilirler. Yeni işyeri açan esnaflar, ihtiyaç duyulan süreyi doldurmadan esnaf kredisine başvuru yapamazlar. Aynı zamanda farklı bir kredi borcu olan esnafların bu krediyi alma imkanı olmaz. Misyon kredi telefon numarası ile bize ulaşıp detaylı bilgi alabilirsiniz.
Kredi Tutarı | ₺ |
Vade Saysı | |
Faiz Oranı | % |
BSMV | % |
KKDF | % |
Aylık Taksit Ödemesi | ₺ |
Toplam Geri Ödeme | ₺ |
Esnaf ve Sanatkarlar Odasına kayıt yaptırmak, Kefalet veren kooperatifin yer aldığı bölgede bulunan bir adreste iş yerinin olması veya ikamet edilmesi gibi şartlar mevcuttur. Her esnafa da esnaf kredisi çıkmayabilir.
Esnaf ve sanatkarlar için işyeri ve taşıt alma konusunda ihtiyaçların karşılanmasına yönelik olarak 1.500.000.-TL’ye varan ESKKK kefaleti ya da kefalete gerek kalmadan kullanabilecekleri kredi çıkarılır. 150.000’in üzerinde olan başvurular genellikle olumsuz yanıt alır.
Sıfır faizli esnaf kredisinden yararlanmak için en az üç aylık faaliyet süresini bitirmiş olan, iş ya da ikametgahın yer aldığı ülkede faaliyet yapan esnaf ve sanatkarlar esnaf kredisi kimlere verilir sorgusunun yanıtı olarak verilebilir.
Esnaf ve Sanatkârlar Odası’na ve Esnaf ve Sanatkârlar Sicil Müdürlüğüne kayıt yaptırmış olan, En az 6 aylık çalışma süresini tamamlayan, İş ya da ikametgâhının kayıtlı olduğu ilçede faaliyet gösteren esnaflara esnaf kredisi verilir.
Esnaf kredisi her esnafa verilen bir kredi değildir. Her kredi türünde olduğu gibi bu kredi içinde bazı koşullar vardır. Koşulları sağlıyorsanız, 150000 ve altında kredi çekme hakkınız mevcuttur.