Kredi veya Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?
Kredi ya da kredi kartı borcunun ödenmemesi, sıkça merak edilen konulardan biridir. Bankalar, kredi başvurusu yapan kişilerin mevcut durumlarını baz alarak değerlendirme yapar ve şartların uygun olması durumunda istenen tutarda kredi verir. Ancak ekonomik koşullar her zaman öngörüldüğü gibi gitmeyebilir. Beklenmedik durumlar ortaya çıkabilir ve çekilen kredilerin ödenmesi son derece zor hale gelebilir. Bu durumda bankalar, zarara uğramamak için zorunlu bir yasal süreç başlatır.
Kredi Borcunda Yasal Süreç Nasıl İşler?
Bankalar, taksitlerin ödenmemesi hâlinde 30. ve 60. günlerde sizinle iletişime geçer. Genellikle arka arkaya iki taksit ödenmediğinde ihtarname gönderilir ve borcun ödenmesi için 30 günlük bir süre tanınır. Kredi borcu yasal takip süreci, 90 günün sonunda başlar. Bu aşamadan sonra kredi borcuna, Tüketici Kredisi Sözleşmeleri Yönetmeliği doğrultusunda belirli oranlarda gecikme faizi eklenir.
Ödenmeyen Kredi Borcuna Uygulanan Faiz Oranı Nedir?
Kredi kartı borcu ödenmezse ne olur diye merak edenlere, bankaların ceza olarak faiz işlettiği söylenebilir. Sözleşme kapsamında uygulanan bu oran, kredinin faiz oranından en fazla %30 daha fazla olabilir. Örneğin, %2 faizle almış olduğunuz bir krediyi ödememeniz durumunda borcunuza en fazla %2,60 oranında gecikme faizi uygulanır.
İhtarnameden Sonra Borç Yapılandırılabilir mi?
Yapılandırma kararı, bankanın inisiyatifine bağlıdır. Ancak ödenmemiş kredi borçlarının batık olarak kabul edilmesi ve yasal süreçle tahsil edilmesinin zor hale gelmesi, bankaların yapılandırma taleplerine genellikle olumlu yaklaşmasını sağlar. Bu nedenle haciz işlemleri başlatılmadan önce yapılandırma şartları için bankanızla görüşmeniz önerilir. Kredi yapılandırma hesaplama aracıyla kalan borcunuzu bütçenize uygun şartlarda tamamlamanızı sağlayacak bir ödeme planı oluşturabilirsiniz.
Kredi Borcu Yasal Takip Süreci Ne Zaman Başlar?
Tüketici Kredisi Sözleşmesi Yönetmeliği’nin 18’inci maddesi doğrultusunda, kredi borcu yasal takip süreci belirlenmiştir. Bu maddeye göre, arka arkaya iki taksitin ödenmemesi hâlinde bankanın tüketiciye 30 gün süre tanıma ve borcun tamamını talep etme hakkı vardır. Ardışık olarak iki taksit ödenmediğinde, inisiyatif tamamen bankaya aittir.
Kredi Borcu Sebebiyle Başlatılan Yasal Takip Süreci Nasıl İşler?
İhtarname gönderilmesine rağmen kredi borcu ödenmezse, hukuki süreç başlar. Borçlunun dosyası, bankanın avukatları tarafından incelemeye alınır. Yaklaşık 2,5-3 yıllık takip sürecinin ardından, ilgili kişinin muhatabı artık banka değil, borcun devredildiği varlık yönetim şirketidir. Kredi borcu yasal takip süreci, İcra Hukuku ilkeleri doğrultusunda ilerler. Kredi borcunun tahsil edilmesi, haciz yoluyla yapılır. Bu kapsamda icra dairesi, borçlunun menkul ve gayrimenkul varlıklarına el koyar.
Kredi Borcundan Dolayı Banka ve Maaş Hesaplarına Haciz Gelmesi
Ödenmeyen kredi borçları, bir süre sonra yasal takibe girer. Yasal takipte, banka veya borcu devralan varlık yönetim şirketi, tüketiciden ödemeyi tahsil etmek için uğraşır. Bu süreçte tüketiciye farklı ödeme imkanları sağlanır. Ancak buna rağmen tahsil edilemeyen ödemelerde haciz yoluna gidilir. Öncelikle borçlunun banka ve maaş hesaplarına bloke koyulur. Maaş haczi en fazla %25 oranında yapılır.
Kredi Borcundan Dolayı Konuta ve Eşyalara Haciz Gelmesi
Yasal takibin son aşamalarından biri de eve ve eşyalara haciz gelmesidir. Banka, borçlunun ikamet adresine haciz gönderme hakkına sahiptir. Haciz işleminin gerçekleşeceği evdeki eşyalar, yasal sınırlar kapsamında haczedilebilir.
Kredi Borcu Ödenmezse Kefil İçin İşlemler Ne Zaman Başlatılır?
Ödenmeyen kredi borçlarındaki takip süreci, kefil olan kişi için de geçerlidir. Kefil, kredi borcundan yasal olarak sorumludur. İki taksitin ödenmemesinin ardından geçen toplam 90 gün sonunda, kefil için de yasal süreç başlar. Bu nedenle yakınlarınızı kefil gösterip borçlanmayı düşünüyorsanız, kredinin finansal şartlarınıza uygun olduğundan emin olmalısınız.
Kredi Borcu Ödenmezse Kredi Notu Nasıl Etkilenir?
Kredi kartı borcunun ödenmemesi, kredi notunun düşmesine neden olan en önemli faktörlerden biridir. Hakkında yasal takip başlatılan bir kredi borcu, kara listeye alınmanıza sebep olur. Kara listeye girerseniz, 5 yıl boyunca herhangi bir bankadan kredi alma hakkınızı kaybedersiniz.
Bu makale bilgilendirme amaçlıdır. " Güncel bilgilere ilgili bankalardan ulaşabilirsiniz"